Pretražite novosti:

Položeni vijenci i zapaljene svijeće uoči Dana državnosti

27.05.2020.
Položeni vijenci i zapaljene svijeće uoči Dana državnosti
Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, koji se obilježava 30. svibnja, izaslanstva Hrvatske kopnene vojske, Policijske uprave karlovačke, Karlovačke županije i Grada Karlovca, položili su na središnjem križu groblja Jamadol vijence, svijeće te uputili prigodnu molitvu za sve stradale branitelje koji su časno branili Domovinu.
- Važno je istaknuti da je hrvatska država stvorena žrtvom naših branitelja. vakva obilježavanja nas podsjećaju na sve koji su dali vlastite živote za našu slobodu, ali isto tako odajemo priznanje i svim onima koji su među nama, koji su veći dio života darovali borbi za svoju zemlju i slobodu. Ove riječi možda zvuče sladunjavo, ali nemojmo smetnuti s uma da državni blagdan, Dan državnosti kojeg ove godine ponovno obilježavamo 30. svibnja, osim simbolike daje i onu sadržajnu razinu, konstituiranje Hrvatskog sabora je stvarni čin stvaranje hrvatske države. Na taj dan stvoren je temelj hrvatske demokracije, tom je prigodom istaknuo gradonačelnik Damir Mandić.
Državni blagdan, Dan državnosti obilježava se 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 1990. godine i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti.