Pretražite novosti:

Upute za izradu proračuna Grada Karlovca 2021. - 2023.

31.08.2020.
Upute za izradu proračuna Grada Karlovca 2021. - 2023.
Jedinice lokalne i regionalne samouprave  dužne su započeti s pripremama za izradu proračuna za naredno trogodišnje razdoblje početkom rujna.
Uputama za izradu proračuna prethodi donošenje Smjernica ekonomske i fiskalne politike RH za trogodišnje razdoblje na sjednici Vlade RH, te Upute za izradu proračuna JLPRS koje donosi Ministarstvo financija u drugoj polovici kolovoza. Grad Karlovac je započeo s pripremama za izradu proračuna za 2021. godinu i projekcije za razdoblje 2022.-2023. godine još tijekom kolovoza, a na temelju raspoloživih podataka o prihodima proračuna u naredne tri godine.  Proračun Grada Karlovca za 2020. godinu koji je donesen u prosincu prošle godine iznosio je 369,3 mil kn i obuhvaćao je čitav niz manjih i većih projekata u području komunalne i društvene infrastrukture, te osigurao redovno funkcioniranje svih dijelova gradskog sustava od održavanja komunalne infrastrukture i prometa  do osnovnog školstva, vatrogastva, kulture, predškolskog odgoja do poticanja poduzetništva, turizma i poljoprivrede.
Nažalost, epidemija korona virusom uzrokovala je brojne poremećaje u proračunu Grada, pa je tako uz smanjenje prihoda bilo neophodno osigurati dodatna sredstva za zdravstvenu zaštitu, ali i za očuvanje radnih mjesta i pomoć gospodarstvu  zbog zastoja u radu i u nabavi potrebnih zaštitnih sredstava. Stoga smo u tijeku trajanja tzv. lockdowna, pripremili prvi rebalans proračuna kojim su prihodi proračuna Grada smanjeni za oko 7 mil. kn, ali je i promijenjena struktura rashoda proračuna koji iznosi 362,5 mil. kn. U pomoć je priskočilo i Ministarstvo financija plasmanom beskamatnog kredita s rokom otplate na 2 godine kojim nam je omogućeno lakše poslovanje u tim kritičnim mjesecima. Nešto poboljšana situacija s prihodima u II polugodištu odraziti će se na donošenje izmjena i dopuna proračuna u narednim mjesecima, a projekti koji su započeti, moraju se dovršiti i za iste će se osigurati neophodna financijska sredstva. U takvim okolnostima, uz neizvjesnu situaciju s epidemijom  u jesenskim i zimskim mjesecima počinju pripreme za donošenje proračuna za narednu godinu i projekcije za još dvije godine. Ministarstvo financija najavilo je još jednu poreznu reformu kroz snižavanje stopa poreza na dohodak, koja će utjecati na povećanje osobnih primanja zaposlenih, ali i na smanjenje prihoda proračuna Grada Karlovca.
Naše procjene prihoda proračuna za narednu godinu ipak su vrlo optimistične i procjenjuju se na 392,7 mil. kn pri čemu bi izvorni prihodi proračuna iznosili oko 195 mil. kn dok se druga polovica prihoda odnosi na primitke iz EU fondova i nacionalnih sredstava, te prihoda od zaduživanja.
Proračunom će se osigurati sredstva za nesmetano poslovanje svih djelatnosti u nadležnosti Grada: prvenstveno osnovnog školstva i predškolskog odgoja, a onda i kulture, sporta, socijale, društvene nadgradnje, vatrogastva, održavanja i gradnje komunalne infrastrukture. U proračunu se mora pronaći mjesta za velike i važne projekte sufinancirane sredstvima EU fondova, ali i za druge ambiciozne programe za  koje Grad mora pronaći vlastite snage za financiranje.
 
Svi subjekti koji se na bilo koji direktan ili indirektan način financiraju ili sufinanciraju iz gradskog proračuna, svoje prijedloge za uvrštavanje u proračunu moraju dostaviti u prvih 15 dana rujna u nadležni upravni odjel Grada Karlovca s visinom proračunskih sredstava, te s argumentiranim obrazloženjem potrebnih sredstava.
 
Proračunska sredstva su ograničena, te će i u ovom proračunskom razdoblju biti neophodno odrediti prioritete financiranja kako bi se ostvarila najveća moguća korist za sve građane grada Karlovca kao krajnje korisnike gradskog proračuna.