Pretražite novosti:

Aglomeracija u Zvijezdi pronašla staru drvenu cestu – Je li iz 16. stoljeća tek će se utvrđivati, ali sigurno je među najvažnijim karlovačkim arheološkim nalascima

23.02.2023.
Aglomeracija u  Zvijezdi pronašla staru drvenu cestu – Je li iz 16. stoljeća tek će se utvrđivati, ali sigurno je među najvažnijim karlovačkim arheološkim nalascima
- Još je rano govoriti jer smo otvorili samo nekoliko metara i mora se sve očistiti, poslati na analizu, usporediti s drugim nalascima, ali cesta može biti iz faze gradnje karlovačke utvrde, može biti prva napravljena u toj fazi i kasnije obnavljana jer se potrošila. Pokažu li analize da je iz te prve faze, bit će to senzacija: da imamo cestu iz najstarije, prve faze nastanka Karlovca, rekla je Matea Galetić, kustosica Arheološkog odjela Muzeja grada Karlovac, na današnjoj konferenciji za novinare u Samostanskoj ulici.

Baš tamo, između Učeničkog doma i Velike vojarne je, s kolegicom kustosicom Ivom Alibašić, za arheološkog nadzora u sklopu Aglomeracije u Zvijezdi, pronašla paljene drvene grede za kojoj se u ovoj fazi istraživanja smatra da su bile dio stare ceste, možda stare koliko i Karlovac sam.

Grede su, koliko je sada vidljivo, paljene i poslagane horizontalno od križanja Haulikove i Samostanske ulice u smjeru Mažuranićeve. Zasada su utvrđene na otprilike 1/3 Samostanske, a daljnja istraživanja će pokazati jesu li sačuvane u čitavoj dužini ulice. Slična situacija je nešto ranije uočena u Haulikovoj ulici gdje su grede primijećene samo na rubnom dijelu ulice, ne i po sredini kao u Samostanskoj. Uzorci drva bit će poslani na analizu koja će dati preciznije datume. 
- Jako je dobro očuvana zahvaljujući našoj vodi i atmosferilijama jer je tu zemlja tvrda, sabijena ilovača, močvarno je područje i, zapravo, je sama sebe prirodno konzervirala.  Zato istraživanja moramo obaviti čim prije da ju ne uništi kisk, rekla je M. Galetić.

Arheološko nalazište je pokriveno i zaštićeno zbog najavljenih padalina pa istraživanja koja će dati odgovore na mnoga pitanja tek slijede dok su radovi u sklopu Aglomeracije, bez kojih ovog vrijednog pronalaska i ne bi bilo, privremeno zaustavljeni.  U Vodovodu i kanalizaciji, po riječima Ivana Klokočkog, voditelja Jedinice za provedbu projekata, računali su na ovakve mogućnosti.
 - U Samostanskoj ulici ovog tjedna su trebali početi intenzivniji radovi na iskopu kanalizacije, no pronađeno je arheološko nalazište. U nabavi smo predvidjeli mogućnost pronalaska arheoloških nalazišta i osigurali da se kroz troškovnik predvide radovi koje ovakva situacija zahtijeva. Nakon  konzervatorsko-restauratorske obrade slijedi nam geodetsko dokumentiranje i analiza i kad dođemo do tog trenutka, radovi će se nastaviti; privremeno su zaustavljeni. Napredak situacije u cilju zaštite kulturnog dobra će uvelike ovisiti koliko će svi zajedno biti dobro koordinirani i zato pozivam sve da stave aktivnosti u najveći intenzitet kako bismo mogli ovu situaciju što prije prilagoditi nastavku radova, pozvao je I. Klokočki.

Struka će svoje, po riječima Krešimiar Raguža, arheolog iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija, svoj posao odraditi vrlo brzo.
 - Nakon svakakvih primjera, ovo je možda u 20 godina onaj najbolji izvanredne suradnje arheologije, konzervatora, izvođača, nadzora i projektanta,  svih sudionika i funkcionira tehnički izvanredno; nismo imali ni obustavu radova, sve ide svojim tokom i radimo. Kao struka ćemo, u dva dana, pripremiti više toga. Tehnička rješenja čitave infrastrukture napravit će inženjeri, a mi arheološke stvari koje se moraju obaviti, od analize starosti i dendrokronologije do dokumentacije koja je potrebna da se završi istraživanje. Zasad to nećemo čupati van, vidjet ćemo, dok nadležni prema našem nalazu, Ministarstvo kulture i Grad Karlovac ne odluče što da s tim napravimo u okviru mogućnosti koje kao struka ponudimo, vrlo brzo, izjavio je K. Raguž.

Da se, budući se radi o karlovačkoj Zvijezdi, očekivalo da će se pojaviti nešto zanimljivo vezano za njenu gradnju, kazao je gradonačelnik Damir Mandić.
- Kao gradonačelnik sam sretan da se ovo pronašlo. I prije se u Zvijezdi radilo pa nitko ništa nije pronašao. Ovo je jako vrijedno i treba pronaći model kako to interpretirati; vidjet ćemo što će struka predložiti, tad ćemo vjerojatno biti pametniji i donijeti zaključke. Treba biti izbalansiran, razuman, projekt Aglomeracije se zaustaviti ne može, ali mislim da je ovo nešto posebno vrijedno za Karlovac, prije svega za Zvijezdu. Sva ovakva nalazišta, i ona koje će se pojaviti, treba dokumentirati pa kad svi ovi silni radovi završe, osmisliti kako to pokazati i promovirati Zvijezdu kao vrijednost koju nema nitko drugi osim nas u Karlovcu, zaključio je gradonačelnik Mandić.