Pretražite novosti:

Grad Karlovac daje 100.000 eura za obnovu objekata spomeničke baštine – Vlasnici zahtjeve mogu podnijeti do 24. travnja

08.02.2023.
Grad Karlovac daje 100.000 eura za obnovu objekata spomeničke baštine – Vlasnici zahtjeve mogu podnijeti do 24. travnja
Vlasnici objekata zaštićene spomeničke baštine u Karlovcu svoje će zgrade moći lakše obnoviti i urediti uz novčanu potporu Grada.
Objavljen je, naime, javni poziv za dodjelu sredstava spomeničke rente, odnosno, za sufinanciranje očuvanja i obnove objekata koji imaju svojstvo zaštićenog kulturnog dobra ili se nalaze unutar kulturno-povijesne urbanističke cjeline na području Grada Karlovca.

U ovogodišnjem gradskom proračunu za tu je namjenu osigurano 100.000 eura.
- Svi koji se prijave, a zadovolje uvjete poziva, osigurat će sufinanciranje radova na svojim objektima. Maksimalni iznos sufinanciranja je 50 posto vrijednosti ukupne investicije. Poziv je otvoren do 24. travnja, najavila je Ana Hranilović Trubić, pročelnica Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša, na današnjoj konferenciji za novinare.

Pojasnila je da vlasnici mogu dobiti novac za obnovu krovišta, vanjske stolarije, fasade te za statičke sanacije. Uz zahtjev, trebaju dostaviti traženu dokumentaciju, između ostalog, posebne uvjete Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Karlovcu, te tri ponude izvođača radova. Sve potrebne informacije dostupne su na web stranici Grada www.karlovac.hr.

Gradonačelnik Damir Mandić je ovakvo sufinanciranje ocijenio dobrom prilikom za sve vlasnike objekata koji se mogu prijaviti za dodjelu sredstava. Gradu je cilj podijeliti im sav planiran novac.
- Obzirom na velike radove, ponajprije u Zvijezdi, i što uslijed njih može doći do komplikacija u provedbi, mi ćemo gotovo sigurno već slijedeće godine ovaj program vezan uz spomeničku rentu financijski pojačati, vrlo vjerojatno općim prihodima pa će u 2024. godini za ovu namjenu biti puno više sredstava, rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je da je u staroj gradskoj jezgri sve više radova, od Aglomeracije do obnove Oružane, Vojne ambulante, Franjevačkog samostana, Eparhije gornjokarlovačke,  Gradskog muzeja, Male zgrade gradske uprave i Kamoda... što definitivno znači da će Zvijezda  dobiti novo lice.
- Očekujemo da će ta javna ulaganja na neki način potaknuti i privatne vlasnike. Spomenička renta ove, vjerujem i sljedeće godine, dobra je prigoda da i ti privatni objekti - njihova pročelja, stolarija, krovišta - dobiju ljepši izgled. Pozivam sve vlasnike privatnih prostora, ponajprije u Zvijezdi da prate ovaj javni poziv informiraju se i ubuduće jer spajući javna i privatna ulaganja donekle možemo vratiti Zvijezdi njezin sjaj, poručio je gradonačelnik Mandić.

JAVNI POZIV