Pretražite novosti:

Javna prezentacija pokazala da su Karlovčani itekako zainteresirani za POS-ove stanove, ali pravo mjerilo Lista reda prvenstva – Prijave za kupnju otvorene do 12. veljače

26.01.2023.
Javna prezentacija pokazala da su Karlovčani itekako zainteresirani za POS-ove stanove, ali pravo mjerilo Lista reda prvenstva – Prijave za kupnju otvorene do 12. veljače
Lista reda prvenstva za kupnju POS-ovih stanova u Karlovcu bit će poznata u ožujku, o interesu Karlovčana, ali i ostalih građana zainteresiranih za vlastiti krov nad glavom u gradu na četiri rijeke ovisit će koliko će stanova biti građeno, no sigurno je da kvadrat neće biti skuplji od 1.489,50 eura, a može biti jeftiniji. Ovakve stanove mogu kupiti državljani RH, bez obzira na dob, ako nemaju nekretninu ili je neadekvatna, mogu ih platiti gotovinom ili na rok do 30 godina, uz kamatu oko 2 posto, veličina ovisi o broju članova domaćinstva i može biti od 44 m² (za jednu osobu) do 94 m² (za šest i više osoba), deset godina od sklapanja kupoprodajnog ugovora zabranjeno je otuđenje ili davanje u najam ovih stanova, svaki stan imat će parkirno mjesto,  zgrada bi trebala biti A energetskog razreda, radi se po principu „ključ u ruke“, ali ne može se primjerice, utjecati na izgled kupaone, a od formiranja liste reda prvenstva do ključa u ruke obično prođe 1,5 do 2 godine.

Doznalo se to, između ostalog, na večerašnjoj, iznimno posjećenoj javnoj prezentaciji POS-ovih stanova u Karlovcu, drugih koji će biti građeni u posljednjih 20-ak godina, ovajput u Ulici Herte Turza, na gradskom zemljištu. Tamo ima mjesta za četiri zgrade, ali ako interes budućih kupaca bude manji, po riječima gradonačelnika Damira Mandića, bit će građena i samo jedna.
- Odlučili smo se na POS stanogradnju uz podršku Republike Hrvatske jer nam je to u ovom trenutku najbrže realizirati. U istraživanju koje je proveo Savjet mladih pokazao se element najma, ne kupnje stana, ali želimo podržati, pogotovo mlade ljude da ostanu živjeti u Karlovcu, a vlasništvo nekretnine ipak je nekakva garancija da će ostati tu.Tako da poticana stanogradnja  dio je naše podrške svima u Karlovcu, a i onima izvan njega koji namjeravaju doći živjeti u Karlovac, da ovdje riješe svoje stambeno pitanje, kazao je gradonačelnik Mandić.

Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje, objavljen na www.karlovac.hr, otvoren je do 12. veljače,  nakon toga slijedi bodovanje i uvrštavanje na Listu reda prvenstva, a onda projektiranje, odabir stanova, useljenje.

- Lista reda prvenstva stvarni je pokazatelj interesa građana kako bismo mogli odrediti parcelu, koliko stanova i na kojoj površini će se graditi, odnosno, kako bismo mogli kreirati zgradu koja će odgovarati broju kupaca i njihovim potrebama, poručeno je na javnoj prezentaciji, na kojoj je rečeno i da je dovoljno vremena za prikupljanje potrebne dokumentacije, ali i da oni koji se ne prijave i ne budu na listi neće moći kupiti ove stanove, morat će čekati „drugi val“ POS-ovih stanova u Karlovcu.