Pretražite novosti:

Karlovčani s norveškim partnerima održali online radionicu u sklopu Solarike – doznali kako obnovljive izvore energije koriste u Norveškoj

16.02.2023.
Karlovčani s norveškim partnerima održali online radionicu u sklopu Solarike – doznali kako obnovljive izvore energije koriste u Norveškoj
Predstavnici karlovačkih ustanova u kojima se provodi SolariKA na današnjoj su online radionici od norveških partnera doznali kako obnovljive izvore energije koriste u Norveškoj.

Ova je radionica dio aktivnosti projekta Solarizacija ustanova Grada Karlovca – SolariKA, kojem je cilj povećanje korištenja obnovljivih izvora energije u javnim zgradama kojima je osnivač Grad. To su, podsjetimo, dječji vrtići Dubovac, Mahično, Turanj, Švarča, Gaza, Grabrik i Rakovac, osnovne škole Grabrik, Mahično, Švarča, Rečica, Dubovac i Turanj, te Hostel Karlovac u Selcu, koje će ugradnjom sunčanih elektrana proizvoditi električnu energiju za svoje potrebe. Vrijednost projekta je 447.437 eura, od kojih 380.322 financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem bespovratnih sredstava EGP-a za radzboblje 2014. do 2021. u okviru programa Energija i klimatske promjene, dok 67.115 eura izdvaja Grad Karlovac. 

Sudionike je pozdravio gradonačelnik Damir Mandić, osnovne informacije o projektu naveo je Robert Vodopić, voditelj projekta, Marko Miletić iz REGEA-e govorio je o primjerima dobre prakse u Hrvatskoj i zakonskoj regulativi, dok je Erik Eid Hohle iz partnerske Međunarodne zaklade Energy Farm, Norveška,  prezentirao korištenje obnovljivih izvora energije u njihovoj zemlji. Predstavo je izgradnju i primjenu fotonaponskih elektrana u Norveškoj, ali i ukazao na sve veću potrebu korištenja obnovljivih izvora u Europi, posebno u ozračju energetske krize.

- Postoji velik potencijal za korištenje obnovljivih izvora energije, posebno solarne, ali i geotermalne i energije vjetra. Karlovac se ovim projektom fokusirao na sunčane elektrane i ne misli stati na tome već planira projekte njihove ugradnje na ostale javne, ali i privatne projekte, rečeno je na današnjoj radionici.