Pretražite novosti:

Knjižnica spremna za novo ruho

21.02.2019.
Knjižnica spremna za novo ruho
Danas je službeno potpisan ugovor za izvođenje radova energetske učinkovitosti na starom dijelu zgrade Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić. Građevinski zahvat je vrijedan je 6,7 milijuna kuna, a predviđa toplinsku i hidro izolaciju krova i stropova i vanjskih zidova, zamjenu vanjske bravarije, hidro i toplinsku izolaciju poda i zidova podruma, novo zračno grijanje i hlađenje, te zamjenu unutrašnje rasvjete energetski učinkovitom.
– Od Ministarstva graditeljstva dobili  smo 2,7 milijuna, a na natječajima Ministarstva regionalnog razvoja i iz fondova EU još 1,5 milijun kuna. Projekt traje do 17. veljače 2020., a njegovim završetkom knjižnica će iz E prijeći u B kategoriju, emisija CO2 biti smanena za 97,2 posto, postići godišnja energetska ušteda od 193.330 kWh, te unaprijediti stanje u lokalnoj zajednici, i, naravno, popraviti kvaliteta boravka djelatnika i korisnika u našim prostorijama, najavila je ravnateljica Knjižnice Jasmina Milovčić.
 Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u financijskom razdoblju 2014.-2020. u okviru Poziva za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim zgradama.
Zahvatom će biti obuhvaćeno dio zgrade izgrađen 1976. godine od 1.525 kvadrata i četiri etaže, a radovi trebaju biti gotovi do prosinca ove godine. U međuvremenu djelatnici Knjižnice sele knjige i periodiku iz podruma, kao i kompaktuse na kojima građa stoji kako bi radovi mogli početi već idući mjesec. Djelatnicima knjižnice pomažu članovi Planinarskog društva Dubovac, djelatnici Zelenila d.o.o. i Čistoće d.o.o. 
Nakon Knjižnice očekuje se zahvat energetske obnove zgrade gradske uprave u Zvijezdi, a zatim i osnovnih škola Braća Seljan i Turanj.