Pretražite novosti:

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU predstavilo "Nove prilike 2021. – 2027." – Karlovcu posebno važno korištenje geotermalne energije

04.04.2023.
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU predstavilo
- Nove prilike koje su ispred nas nikad nisu bile veće. U prethodnom financijskom razdoblju EU fondovi su nam dali puno dobroga, a najbolji pokazatelj je 5 posto veći BDP i ubrzani razvoj države. Više od 70 posto svih javnih investicija sufinancira se iz EU fondova. I trenutno gospodarski rastemo brže od prosjeka EU usprkos svjetskim krizama, rekao je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas u Karlovcu, na informativnom događanju EU fondovi - Nove prilike 2021.-2027.

Ministarstvo je događanje organiziralo za predstavnike lokalne zajednice s područja Karlovačke županije kako bi ih informiralo o mogućnostima financiranja projekata sredstvima EU fondova iz nove financijske perspektive 2021.-2027., ali i rezultatima prethodnog razdoblja.
- Sada kada smo izgradili sustav za uspješno korištenje EU fondova i imamo educirane ljude, u novom financijskom razdoblju moramo se fokusirati na projekte koji nam daju veću dodanu vrijednost. Više od 50 posto alociranog novca iz novog razdoblja usmjerit ćemo u sektore digitalnog i zelenog razvoja. Prije svega, tu podrazumijevam ulaganja u poduzetništvo, obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, kazao je ministar Erlić i istaknuo kako će u novom razdoblju kroz ITU mehanizam Karlovac imati na raspolaganju 33 milijuna eura za vlastite projekte, a znatnija ulaganja očekuju i potpomognuta područja te otoke.

Gradonačelnik Damir Mandić napomenuo je da je u Karlovcu samo u posljednih pet godina realizirano različitih EU projekata u vrijednosti većoj od 110 milijuna eura. Bez EU fondova, Grad sam ne bi mogao realizirati sve infratrukturne projekte, poput Poduzetničke zone Gronje Mekušje ili obnovu vrelovoda.
-  Iako nas zanimaju svi fondovi, odnosno, izvori financiranja, ono što nas posebno čeka u narednom razdoblju je dio vezan za ITP, odnosno, ITU. Sam program je poprilično zanimljiv, odnosno, zahtjevan. Grad Karlovac je nositelj urbanog područja, tu su Ozalj i Duga Resa, priključili su nam se i Slunj, Cetingrad, Rakovica, Krnjak i vjerujem da ćemo u sklopu tog programa zaista osmisliti projekte koji će razvijati urbani dio ovog područja, ali i da će svi pronaći svoj prostor da realiziraju projekte koji su za te gradove i općine posebno važn, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

Prije ovog informativnog događanja, predstavnici Ministarstva i Grada na sastanku su kratko analizirali do sad realizirano, ali, po Mandićevim riječima, puno više gledali naprijed.
- Jedna od tema koja je nama ključna, gdje očekujemo da ćemo, ne samo s Ministarstvom regionalnog razvoja jer to nije njihova jedina zadaća, nego i s drugim ministarstvima, pronaći model kako realizirati naš projekt geoterme. To nas posebno zanima, to nam je posebno važno. Karlovac jest zelen po svojim parkovima, ali cilj nam je i da budemo zelen, energetski grad. Mislim da sve ovo što smo do sad odradili, od toga da smo sve svoje javne zgrade učinili energetski učinkovitima do toga da te javne zgrade sada dobivaju solarne panele, su neki mali koraci, ali velik korak za budućnost grada mislim da je korištenje geotermalnog potencijala. Grad, odnosno, gradska tvrtka ima svu dokumentaciju, „papirnato“ smo sve riješili i u ovom trenutku nam je jedino izazov pronaći sredstva za krenuti s radovima. Očekujem od ministarstava da će prepoznati jedan ovako kvalitetan projekt, zaključio je gradonačelnik Mandić.