Pretražite novosti:

Nova namjena bivšeg Kamoda: Nakon kompletne obnove, u njemu Konzervatorski odjel, ali i multifunkcionalna dvorana, galerija, ugostiteljski sadržaji – ovisno o dogovoru Ministarstva i Grada

16.02.2023.
Nova namjena bivšeg Kamoda: Nakon kompletne obnove, u njemu Konzervatorski odjel, ali i multifunkcionalna dvorana, galerija, ugostiteljski sadržaji – ovisno o dogovoru Ministarstva i Grada
Nekadašnji Kamod, u Kraševoj ulici, do 30. lipnja bit će konstrukcijski obnovljen, a u budućnosti će u njemu biti Konzervatorski odjel, ali i multifunkcionalna dvorana, galerija, lapidarij, ugostiteljski sadržaji.

Kamod je, podsjetila je na današnjoj pressici Ana Hranilović Trubić, pročelnica Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša, jedna od 5 zgrada javne namjene, zaštićenih kulturnih dobara, za čiju je sanaciju posljedica potresa Grad Karlovac dobio sredstva iz Fonda solidarnosti. Za konstruktivn obnovu Kamoda s Ministarstvom kutlure i medija potpisan je ugovor vrijedan 2,2 milijuna eura.
- Dio krovišta je zamijenjen lani kroz hitne mjere Ministarstva, a ovom konstruktivnom obnovom ono će biti u cjelosti obnovljeno, fasada zamijenjena i ojačana mrežicom,  pojačani temelji, izvedene nove betonske ploče iznad prizemlja i kata, sanirane sve pukotine i uklonjeni oštećeni dimnjaci. Kao i za sve objekte koji se financiraju iz ovog Fonda, rok za sve aktivnosti i radove je kraj lipnja ove godine, kazala je pročelnica Hranilovića Trubić.

Sonja Kočevar, pročelnica Konzervatorskog odjela u Karlovcu Ministarstva kulture i medija, napomenula je da je obnova ove zgrade bila planirana i prije petrinjskog potresa pa tako još 2020. godine ishođena građevinska dozvola i napravljen plan što bi ovaj kompleks trebao sadržavati.
- Prostorije za Konzervatorski odjel bi bile smještene u sjeveroistočnom, dvoetažnom krilu i koje bi zadovoljile sve potrebe našeg Odjela, uključujući uredske prostorije, sobe za sastanke, knjižnicu, arhivu, prostorije za arheološke nalaze, laboratorij, a možda i manju restauratorsku radionicu. Krilo prema Banjavčićevoj ulici, gdje je bio tvornički pogon, bit će galerijski prostor, još je za odlučiti o konkretnoj temi. Treće krilo je orijentirano prema Trgu bana Jelačića, gdje će u prizemlju biti multifunkcionalna dvorana i manji ugostiteljski sadržaj. Cijeli kompleks ima unutarnje dvorište koje će se, što je najvažnije, povezati otvorenim trijemom prema Trgu bana Jelačića, ali i na zapadnu stranu, preko ulaznog prostora u galeriju, s Banjavčićevom ulicom. Nadamo se da će to zaživjeti kao lijepo atrijsko dvorište koje bi se koristilo u javne namjene. U tom dvorištu bi Konzervatorski odjel formirao svojevrsni lapidarij, za elemente koje nalazimo u svom radu, profilacije, skulpture koje nemaju toliku vrijednost da bi se čuvali u Gradskom muzeju, ali su toliko vrijedni da bi se negdje sačuvali i prezentirali, ispričala je pročelnica Kočevar.

Gradonačelnik Damir Mandić je istaknuo da je Kamod odličan primjer suradnje Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela i gradske uprave.
- Što će biti u ovim prostorima, osim ovog dijela koji je vezan za Ministarstvo kulture, dogovorit ćemo zajedno. Sigurno će dio ovog prostora prijeći u vlasništvo Grada Karlovca, za što imamo interes. Postoje, naravno, razne želje i ideje, ali sam uvjeren da će ovaj prostor kad se uredi, zaista biti atraktivan ne samo za posjetitelje Zvijezde, nego i za sve nas u Karlovcu, zaključio je gradonačelnik Mandić.