Pretražite novosti:

Novosti u vrtićima i osnovnim školama

14.02.2019.
Novosti u vrtićima i osnovnim školama
Najznačajnije aktivnosti Upravnog odjela za društvene djelatnosti, koji ove godine raspolaže sa sto milijuna kuna, predstavila je danas pročelnica Draženka Sila - Ljubenko. U predškolskom odgoju i obrazovanju, osim brige o održavanju vrtića i škola, boljoj kvaliteti i uvjetima rada, prošle godine prijavljen je, na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, projekt kojim je osigurano blizu devet milijuna kuna za unapređenje sustava predškolskog odgoja i obrazovanja čime su otvorene i popodnevne smjene u karlovačkim vrtićima. Vrtići imaju i nove programa sa dvadesetak novozaposlenih voditelja.
- Od iduće pedagoške godine roditeljima će se olakšati i upis djece u vrtić, odnosno omogućiti e-upis putem aplikacije najavila je pročelnica Sila - Ljubenko i nastavila s informacijama o ulaganju Grada Karlovca u osnovno školstvo.
- U proteklom razdoblju energetski smo obnovili osnovne škole Skakavac, Dubovac, Švarča i Tušilović, a  imamo u planu obnovu škole Turanj i Braća Seljan. Sve te škole financirane su ili će se financirati iz fondova EU, nacionalnih izvora i proračunskih sredstava Grada. Ukupna vrijednost projekata je 10,5 milijuna kuna, od čega je dvadesetak posto sredstava osigurao Grad Karlovac, kazala je pročelnica.
Od sljedeće školske godine nadležno Ministarstvo će u skladu sa Zakonom o udžbenicima financirati kupnju udžbenika za sve učenike prvih i petih razreda iz svih predmeta,  za sedme razrede udžbenike iz biologije, kemije i fizike, a za ostale razrede će dokupiti udžbenike u suradnji sa školama. Novost u školstvu je i da se kreće s projektom e-škole u što će se kao pilot-škola uključiti OŠ Rečica, a od nove školske godine i sve druge osnovne škole u Karlovcu. To znači da će svi učenici dobiti prijenosna računala, a svi nastavnici imat će svoja računala i potrebnu opremu.
Pročelnica Sila - Ljubenko osvrnula se i na aktivnosti koje Odjel provodi u području kulture.
- Formiran je Odsjek za kulturu i kulturnu baštinu koji uz brigu o našim ustanovama, ima i posao realizacije Plana upravljanja Zvijezdom gdje smo počeli prikupljati podatke o svim objektima i građevinama koje se nalaze u Zvijezdi kako bi sve imali na jednom mjestu, kazala je.
Za srpanj je predviđeno otvorenje Muzeja Domovinskog rata na Turnju gdje su potpuno završeni građevinski radovi, pri kraju je opremanje Muzeja, a predstoji uređenje okoliša.