Pretražite novosti:

„Partnerstvo za prostor“ završeno, Prostor(i)ja ostaje otvorena svima i to besplatna

30.12.2022.
„Partnerstvo za prostor“ završeno, Prostor(i)ja ostaje otvorena svima i to besplatna
Adaptiran i uređen  prostor društvenog centra Prostor(i)ja, čak 360 aktivnosti koje je u njoj održalo 30 organizacija civilnog društva i javnih ostanova, te izrađen online registar udruga grada Karlovca – samo su dio učinjenog u sklopu projekta Partnerstvo za prostor, započetog prije 26 mjeseci i vrijednog 1,7 milijuna kuna. 
Carpe Diem realizirao ga je s partnerima: Javna ustanova NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije, Integrativni centar mentalnog zdravlja, Društvo naša djeca Karlovac, Turbina promjena, Društvo za promicanje kulture življenja ,,Zvono uz Kupu'' i Grad Karlovac.
- Početak je bio težak, dogodio se i potres i pandemija, ali rezultati su više nego dobri. Prva aktivnost uživo ovdje bila je 12. lipnja 2021. i od tada je prostor bio 380 dana u funkciji, što je fantastično, a kroz njega je prošlo 4.836 ljudi! To dovoljno govori koliko je Prostor(i)ja odgovorila na potrebe lokalne zajednice, rekao je Marko Petančić, voditelj projekta, na današnjoj pressici.
Grad Karlovac prepoznao je važnost ovog projekta jer je osigurao prostor za društveni centar Prostor(i)ju, ali i njenu održivost u narednih godinu dana budući je projekt, financiran 85 posto EU i 15 posto državnim novcem, završen.
- Ovaj projekt je atraktivan gradski prostor pretvorio u atraktivnu prostoriju koja je na  raspolaganju građanima. Možda je ovo primjer kako promišljati i ubuduće: za ovakve projekte bitna je suradnja i uključenost više aktera i moje duboko uvjerenje je da je zato i uspio. Pozivam sve udruge civilnog društva na suradnju, da zajednički osmišljavaju i kreiraju projekte jer to daje dodatnu vrijednost građanima, gradu, a onda i njima samima. U Karlovcu, a ovaj projekt je primjer, imamo još prostora za razvoj i unapređenje suradnje među udrugama civilnog društva, bez obzira čime se bavile. Imamo prostora da ovaj prostor postane još bolja Prostor(i)ja, poručio je gradonačelnik Damir Mandić.
Društveni centar Prostor(i)ja zamišljen je, a i zaživio je, kao mjesto okupljanja, širenja informacija i dijeljenja ideja, edukacija i inovativnih pristupa u djelovanju i razvoju civilnog društva u Karlovcu, ali i svih drugih zainteresiranih pojedinaca, grupa i inicijativa. Projekt Partnerstvo za prostor završava s posljednjim danom 2022., ali Prostor(i)ja ostaje, otvorena za sve koji ju žele koristiti i to – besplatno.