Pretražite novosti:

Služba za javnu nabavu Grada Karlovca lani provela postupaka za 188 milijuna kuna, ove godine plan još i veći – 30 milijuna eura, bez PDV-a

13.02.2023.
Služba za javnu nabavu Grada Karlovca lani provela postupaka za 188 milijuna kuna, ove godine plan još i veći – 30 milijuna eura, bez PDV-a
- Po broju postupaka javne nabave, 2022. je bila najplodonosnija do sad: Služba za javnu nabavu provela je  110  postupaka nabave ukupne procijenjene vrijednosti 188 milijuna kuna. Za ovu godinu procijenjana vrijednost plana nabave je 30 milijuna eura, bez PDV-a, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare Irena Grčić, pročelnica Službe za javnu nabavu.  

Osvrćući se na prošlogodišnji rad, podsjetila je da su proveli postupke javne nabave za sve upravne odjele Grada Karlovca, od onih vezanih za prostorno planiranje preko komunalne infrastrukture do d ruštvenih djelatnosti. 
- Prošle godine imali smo i novu kategoriju nabave usluga i radova za otklanjanje posljedica potresa u ukupnoj procijenjenoj vrijednosti 18,6 milijuna kuna, bez PDV-a, za konstrukcijske obnove objekata, najam skela i slično, finanicranih iz Fonda solidarnosti. Imali smo ex post provjere javne nabave od strane posredničkog tijela razine 2 (PT2) za sve nabave financirane iz EU sredstava i,  primjerice, za nabavu radova rekonstrukcije i dogradnje zgade kina Edison nećemo dobiti financijsku korekciju što je danas rijetkost. Da bi rezultat bio takav,  uložili smo puno truda i energije da se ostvari uska suradnja specijalista nabave s kolegama iz EU odjela, kolegama iz struke zajedno s projektantom te završna kontrola dokumentacije o nabavi od strane vanjskog stručnjaka. Bila je to „teška“ nabava koja je u samoj objavi imala 13 izmjena uslijed brojnih upita gospodarskih subjekata, navela je pročelnica Grčić.

Ove godine Služba će provesti postupaka javnih nabava još veće vrijednosti od prošlogodišnje, a među kapitalnim objektima za koje slijede postupci su gradnja vrtića na Luščiću i u Rečici, konstrukcijska obnova OŠ Dragojle Jarnević, rekonstrukcija mosta na Rakovcu, ali i opskrba električnom energijom za javnu rasvjetu, obnova civilnog strelišta Jamadol, javna usluga putničkog javnog prijevoza...
- Ne slažem se sa stereotipima da je za sve probleme u kojima se nađu pojedini projekti kriva javna nabava. Ako je javna nabava dobro pripremljena, posebice tehničke specifikacije i ostala tehnička dokumentacija, ako je ponuditeljima jasno što moraju ponuditi po određenoj cijeni, bit će manje upita i manje žalbi. Odabir ekonomski najpovoljnije ponude ne ovisi samo o cijeni već o dodatnim kriterijima kvalitete, gdje je isto tako potrebno iskustvo i poznavanje predmeta nabave da bi se oni učinkovito odredili, napomenula je pročelnica.

Najavila je i da Grad Karlovac ponovno podiže ljestvicu transparentnosti: sve postupke jednostavne nabave u iznosu procijenjene vrijednosti jednake ili veće od 13.273 eura (100.000 kuna) bez PDV-a objavljivat će u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH.
- Jednostavna nabava je kategorija nabave manjih vrijednosti od 2.650 eura (20.000 kuna) pa do pragova javne nabave, na koju se ne primjenjuje Zakon o javnoj nabavi već naručitelj sam propisuje pravila nabave pravilnikom. Uvodeći javnu objavu postupaka jednostavne nabave navedenog najvišeg vrijednosnog praga propisanog pravilnikom, Grad Karlovac kao javni naručitelj u tom dijelu izjednačava  proceduru jednostavne nabave s procedurom javne nabave propisane Zakonom. Javnom objavom svih postupaka najvišeg vrijednosnog praga jednostavne nabave na nacionalnoj platformi, postiže se najviša razina transparentnosti, tržišnog natjecanja i jednakog tretmana ponuditelja, a sve u cilju dobivanja najbolje vrijednosti za novac u svrhu ekonomičnog trošenja javnog novca, odnosno proračunskih sredstava Grada Karlovca, zaključila je pročelnica Grčić.