Pretražite novosti:

Uređuje se prostor bivše vojarne Luščić

18.02.2019.
Uređuje se prostor bivše vojarne Luščić
Počeli su radovi na uređenju okoliša bivše vojarne Luščić, prostoru kojeg je Vlada RH nedavno darovala Gradu Karlovcu, a radi se dvije trećine ukupnog nekadašnjeg vojnog kompleksa. Uklonit će se postojeća dotrajala živica i žičana ograda od 800 metara kako čitav prostor ne bi bio ogradama odijeljen od ostatka četvrti. Unutar vojarne bit će uklonjena osušena i bolesna stabla. Naime, na području vojarne nalazi se oko 300 stabala, od čega je za 48 stabala predviđeno podizanje krošnje, dok je prema odluci stručnog povjerenstva potrebno srušiti 47 stabala zbog zaraze, oštećenja, odumiranja i sušenja, što predstavlja 15 posto svih stabala. Bit će srušeno i 16-ak objekata koji nisu statički stabilni i sigurni za korištenje.
Već sada su šest objekata zauzeli Karlovačka sportska zajednica i pojedine udruge, dok četiri objekta trebaju uskoro poslužiti kao skladišta. Potrebno je sanirati više od 130 revizijskih okna, te očistiti više od dva kilometra kanalizacije i slivničkih rešetki kako bi čitav prostor bio siguran i od oborinskih voda. Grad Karlovac je pokrenuo i proces prijave konceptualnog osmišljavanja čitavog prostora na europski arhitektonski natječaj kojeg će provesti Europan, polovicom ožujka. 
– Priroda ovog natječaja je da mladi arhitekti iz Europe dobiju mogućnost napraviti idejno rješenje kako urediti prostor bivše vojarne. Mislim da je to dodana vrijednost, a nakon što oni to odrade ići će izrada urbanističkog plana uređenja, a tad nam je posebno važno da prostor bivše vojarne Luščić bude jedan od razvojnih potencijala grada Karlovca, istaknuo je gradonačelnik Damir Mandić prilikom jutrošnjeg obilaska radova u krugu vojarne koje izvode tvrtka Zelenilo, Čistoća i Vodovod i kanalizacija.