Pretražite novosti:

Veće urbano područje Karlovac priprema se za nova ITU sredstva – Spremno čeka poziv za korištenje 33 milijuna eura

23.02.2023.
Veće urbano područje Karlovac priprema se za nova ITU sredstva – Spremno čeka poziv za korištenje 33 milijuna eura
- Partnersko vijeće Većeg urbanog područja Karlovac donijelo je jučer odluke ključne za prijavu na poziv za financiranje projekata ITU gradova u novom financijskom razdoblju. Dalo je pozitivno mišljenje na Analizu stanja strategije razvoja tog području, Strategiju razvoja urbanog područja i Akcijski plan koji sadrži popis svih projekata koji se planiraju provoditi u ovom programskom razdoblju. Prije dva tjedna ovakve odluke je donijelo i Koordinacijsko vijeće VUP Karlovac kojeg čine svi čelnici jedinica lokalne samouprave u urbanom području. Ovaj strateški dokument je ključan jer mu je namjena ravnomjeran regionalni razvoj cjelokupnog urbanog područja, izjavila je Anita Trbuščić, pročelnica Službe za ITU mehanizam na današnjoj konferenciji za novinare.

VUP Karlovac, podsjetimo, uz središte, Karlovac, čine Duga Resa, Ozalj, Slunj, Cetingrad, Rakovica i Krnjak. U Strategiju razvoja tog urbanog područja uvršteno je 108 projekata iz svih gradova i općina, procijenjene vrijednosti 326 milijuna eura, dok je 38 projekata, procijenjene vrijednosti 123 milijuna eura, predviđeno za financiranje.
-To je oko 400 posto više od procijenjene alokacije za ITU urbano područje koja iznosi 33 milijuna eura i zato se svi ovi projekti neće moći realizirati. Zato postoji metodologija prioritizacije koja će na temelju određenih kriterija procijeniti zrelost projekata, odnosno Koordinacijsko vijeće će na temelju te metodologije donijeti odluku o projektima koji će se zaista i financirati i koji će ući u Sporazum o provedbi ITU mehanizma. Taj Sporazum priprema Ministarstvo regionalnog razvoja, a potpisuje ga sa svakim ITU gradom. Nakon prioritizacije, donijet će se Sporazum o delegiranim ovlastima u kojem će se navoditi sve odgovornosti koje grad središte ima u smislu posredničkog tijela, odnosno tijela u sustavu EU fondova. Također će se donijeti odluka o odabiru ITU područja kao mogućnosti korištenja ITU mehanizma, a nakon toga slijede pripreme javnih poziva u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja, vrednovanje projekata koji su odabrani za financiranje kroz ITU mehanizam i njihova sama provedba, najavila je A. Trbuščić.

Strategija razvoja uskoro će na javno savjetovanje, a potom će se naći na sjednicama predstavničkih tijela gradova i općina pa se njeno usvajanje očekuje do srpnja.